Stiluri de învățare ale copiilor

Copiii au stiluri de invatare diferite – unii învață văzând, alții auzind, alții citind, alții realizând diverse activități, etc. Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători de la Universitatea Newcastle din Regatul Unit, s-ar părea că există peste 70 de modele diferite de stiluri de învățare

Multe au fost inspirate din teoria inteligențelor multiple elaborată de psihologul Howard Gardner. 

Acesta, împreună cu echipa sa de la Universitatea Harvard, a identificat 7 tipuri de inteligență, ignorând concepția de posibilitate de cuantificare a cunoașterii prin teste. Mai concret, a pus la îndoială ideea că inteligența:

  • este o singură entitate,
  • rezultă dintr-un singur factor 
  • poate fi măsurată cu maximă fidelitate prin teste de IQ

Cele 7 stiluri de învățare (conform teoriei lui Gardner)

Lista cu cele 7 inteligențe a creat senzație printre psihologi. Primele 2 au fost adesea apreciate foarte mult în școli, următoarele 3 sunt de obicei asociate cu artele. Ultimele 2 inteligențe sunt ceea ce Howard Gardner a denumit „inteligențe personale”. Ținând cont de aceste inteligențe, există tot atâtea stiluri de învățare.

1.Stilul verbal (lingvistic) de învățare

stil de invatare verbal
Sursa: Freepik.com

Stilul de învățare verbal (lingvistic) presupune capacitatea de a gândi, de a soluționa probleme și de a acumula informații cu ajutorul limbajului. Deoarece o mare parte din programa școlară de la noi este predată verbal, este cel mai întâlnit stil de învățare. 

Chiar dacă este vorba de informații comunicate oral, sunt necesare accesorii pentru birou care să faciliteze procesul de învățare. O tablă magnetică, un flipchart și markere colorate îi pot ajuta pe elevi și preșcolari să însușească eficient informațiile predate.

Copiii cu acest stil de învățare, învață cel mai bine atunci când predarea are loc cu ajutorul materialelor audio sau scrise. Ei sunt înclinați către acțiunile care se bazează mai degrabă pe raționament decât pe informațiile vizuale teoretice. Le plac jurnalele și agendele în format fizic în care să își pot așterne gândurile, dacă se poate cu instrumente de scris frumoase.

Persoanele care au acest stil de învățare:

  • se exprimă bine;
  • sunt, de obicei, ascultători buni;
  • au o memorie bine dezvoltată, având posibilitatea de a reține ușor materialul citit și de a-și aminti ceea ce li s-a transmis verbal.

Le place să învețe cuvinte noi și să exploreze modalități de a folosi limbajul în mod creativ, chiar și să scrie poezii. Pot fi interesate să învețe limbi noi, să memoreze ghicitori, de jocuri (calambururi, scrabble) și de citit.

Adesea, copiii care abordează acest stil sunt buni la teste, care se bazează pe capacitatea de a răspunde rapid și cu precizie la instrucțiunile vorbite sau scrise. Acest lucru îi ajută pe copii să exceleze la examene standardizate, teste de IQ și alte tipuri de teste. Reține că testele lingvistice măsoară o singură formă de inteligență.

De obicei, aleg ca să se implice în elaborarea de proiecte scrise, cursuri de dicție și teatru, dezbateri, cursuri de jurnalism.

2.Stilul de învățare logico-matematic

cum invata logicienii
Sursa: Freepik.com

Dacă în stilul de învățare lingvistic cuvintele sunt instrumentele care ghidează, logicienii, pe de altă parte, preferă să lucreze cu cifre și noțiuni exacte.

Acești oameni sunt capabili să vadă problemele complexe într-un mod structurat, stabilind conexiuni între părți astfel încât să înțeleagă relațiile de tip cauză-efect. Cu alte cuvinte, scopul principal este modul în care aceștia ajung la o soluție.

La fel ca și cei cu un stil de învățare lingvistic, acești copii sunt capabili să combine abilitățile de învățare, care includ:

3.Stilul de învățare auditiv 

cum invata auditivii
Sursa: Freepik.com

Persoanele care au un stil de asimilare informațională prioritar auditiv, la rândul lor, preferă să participe la cursuri și prelegeri, utilizând eficient toate resursele care oferă posibilitatea de interacțiune cu informațiile și conținutul transmis oral. 

Abilitatea auditivă a anumitor copii nu numai că le facilitează acestora utilizarea rimei sau a muzicii pentru:

  • a învăța mai ușor;
  • a stabili legături între idei;
  • a asculta cu plăcere postcasturi, cărți audio, videoclipuri. 

Accesoriile IT (căști audio, memorii USB) sunt în acest sens extrem de apreciate. Auditivii sunt acele persoane care preferă întotdeauna ca să învețe cu voce tare. 

4.Stilul de învățare vizual (spațial)

cum invata copiii
Sursa: Pexels.com

Stilul de învățare vizual este abordat de cei care învață cel mai bine prin utilizarea de ajutoare vizuale (table magnetice, flipcharturi, carioci, textmarkere, magneți colorați). Motivul constă în faptul că eii pot asimila informațiile doar dacă vizualizează conținutul (indiferent de formă):

  • cel scris pe tablă;
  • cel prezent în videoclipuri;
  • informațiile transmise prin ilustrații (infografice, hărți, grafice sau diagrame).

Aceste persoane preferă înregistrarea notelor de  curs, cu diferența că au nevoie de ajutorul reprezentărilor vizuale (desene, hărți mentale și alte strategii care să le permită să vadă cum sunt legate informațiile între ele). 

5.Stilul de învățare kinestezic 

cum invata copiii prin senzatii tactile si experimentare
Sursa: Freepik.com

Stilul de învățare kinestezic presupune că trebuie să fii în mișcare și să experimentezi senzații tactile pentru a afla cum este alcătuit sau funcționează ceva. Copiii înclinați să folosească abilitățile motorii sunt adesea văzuți ca fiind problematici sau hiperactivi, deoarece nu pot sta liniștiți mult timp într-un loc

Din acest motiv, ei asimilează informații noi cel mai bine atunci când se implică în proiecte concrete, practice, care-i menține activi (chiar și atunci când citesc). Pe lângă faptul că au o mare înclinație către sport și alte activități înrudite (dans, teatru), le place să ia inițiativa și să învețe făcând lucrurile în mod practic, chiar și fără instrucțiuni prealabile. 

Un obicei care îi ajută să se concentrare mai bine, este acela de a avea întotdeauna pix și hârtie pentru a lua notițe și pentru a desena scheme, grafice. Utilizarea jocurilor în învățare este de asemenea foarte apreciată de ei. 

6.Stilul de învățare social

cum invata copiii sociabili
Sursa: Freepik.com

Stilul interpersonal de asimilarea a cunoștințelor se bazează prioritar pe dialog și interacțiune cu alte persoane. Din punct de vedere comunicativ, copiii învață cel mai bine participând la diverse activități colective:

  • proiecte în echipă;
  • dezbateri;
  • discuții pe diverse teme. 

În acest fel, ei beneficiază de schimbul prețios de idei și de învățarea din greșelile făcute de alte persoane. Câteva articole de birotică pentru notat și ilustrat sunt indicate în acest stil.

7.Stilul de învățare solitar 

cum invata copiii solitari
Sursa: Freepik.com

Cei care se încadrează în categoria celor ce învăță solitar (intrapersonal) sunt independenți și introspecți. Aceștia au nevoie de momente de izolare, de tăcere, de a fi departe de distrageri, astfel încât să se poată concentra, pe deplin, pe conținutul pe care trebuie să-l învețe. 

Trebuie spus că că aceștia sunt la fel de capabili să se bucure de momente de distracție în compania prietenilor și a altor oameni la fel ca și ceilalți care abordează alte stiluri de învățare. Doar că în materie de învățat preferă să o facă în felul lor, înconjurați doar de:

  • instrumente de scris
  • jurnale; 
  • caiete; 
  • eventual de o tablă magnetică, unde să-și noteze ceea ce este important. 

Indiferent de tipul de stil de învățare, Absolut Office te poate ajuta cu obiectele de papetărie și birotică de care are nevoie pentru o asimilare eficientă a informațiilor.

 

Lasă un răspuns