Având în vedere contextul actual, sistemul educațional a suferit numeroase modificări, iar copiii au fost nevoiți să desfășoare orele în mediul online. Astfel, aceștia nu au mai avut nevoie foarte mare de rechizite școlare pentru desfășurarea activităților.
Cu toate acestea, odată cu implementarea unor mijloace de diminuare a numărului de îmbolnăviri, autoritățile au permis reluarea anumitor activități, precum și revenirea în cadrul instituțiilor de învățământ. Totodată, din motivul siguranței, unele școli au ales să ofere un sistem mixt de învățare (online și fizic).
Nevoia de rechizite școlare a reapărut inevitabil. Prin urmare, părinții devin nevoiți să cheltuie o anumită sumă de bani pentru cumpărarea acestor consumabile pentru activitățile școlare. Este o cheltuială care are o importanță deosebită în dezvoltarea copiilor lor. Astfel, toți părinții trebuie să se asigure că găsesc magazinele potrivite, de unde pot obține acest gen de materiale.
Începerea clasei pregătitoare
Începerea clasei pregătitoare marchează începutul unei noi etape în dezvoltarea copilului tău și mulți părinți se întreabă: „Este copilul meu pregătit pentru clasa pregătitoare?”. Chiar dacă a fost la grădiniță, în următoarele câteva luni, copilul tău:
- își va face noi prieteni;
- va învăța noi abilități;
- va câștiga încredere, precum și spirit de independență.
Clasa pregătitoare sau clasa 0 îți aduce copilul pe calea succesului școlar, iar acest lucru nu este întotdeauna ușor. Este posibil ca, în această perioadă, tu și copilul tău să simțiți un mix de emoții: entuziasm, neliniște și chiar tristețe.
De cele mai multe ori, pentru copii, expresia „back to school” înseamnă adesea entuziasmul de a cumpăra pixuri noi, ghiozdan, penar, creioane, markere și caiete, cât mai colorate, cu personaje de desene animate sau decorate cu diverse elemente specifice vârstei. Pentru părinți, însă, ideea de „înapoi la școală” ridică multe întrebări și probleme mai ales pentru că cei mai mulți dintre aceștia nu știu cât timp vor petrece copiii lor la școală și cât timp acasă.
Așadar, ce-i de făcut în acest caz? Cum trebuie să te organizezi? Recomandarea noastră este să faci câteva provizii pentru rechizitele de bază și să le comanzi online pentru a economisi timp. Chiar dacă învățătorul nu a pus la dispoziție o anumită listă, nu vei greși dacă achiziționezi acele rechizite de bază și câteva suplimentare de care știi că ar putea avea nevoie copilul tău.
Care este rolul rechizitelor școlare?
1.Articolele școlare potrivite îi ajută pe elevi să se simtă pregătiți
Toată lumea prețuiește stabilitatea. Deși copiii nu cunosc exact la ce se referă acest concept, știind că pot depinde de un rucsac plin de hârtii organizate, stilou, creioane și articole de desen este un lucru reconfortant pentru ei.
Un ghiozdan echipat cu toate cele necesare îi ajută, de asemenea, să se simtă încrezători în capacitatea lor de a funcționa în clasă. Decât să depindă de alții pentru un pix, ei pot (doar cu aprovizionarea corespunzătoare) să își dezvolte o independență suplimentară.
2.Rechizitele școlare contribuie la învățare practică
Un alt mod în care rechizitele școlare influențează învățarea se concretizează în faptul că îi ajuta pe elevi să se concentreze în sarcinile lor. De exemplu, în timp ce învățătorul predă, elevii pot urmări textul de pe manual cu ajutorul unui creion și își pot nota informațiile pe un caiet.
Cu ajutorul markerelor, pot sublinia elementele esențiale din lecție, eficientizând învățarea. În acest fel, rechizitele școlare permit elevilor să beneficieze de experiență practică, să deprindă abilități esențiale, făcând întregul proces de învățare mai bun.
3.Obiectele școlare încurajează creativitatea
Materialele școlare sunt, de asemenea, instrumente valoroase pentru dezvoltarea spiritului creativ. Există atât de multe modalități eficiente de a preda atunci când elevii utilizează diverse materiale consumabile.
De exemplu, învățătorul poate utiliza hârtia colorată pentru a ajuta elevii să învețe mai ușor anumite cuvinte sau pentru a face origami la orele de abilități practice. Sau poate apela la notesuri adezive pentru a face diferite jocuri de învățare.
4.Articolele școlare limitează întreruperile
Rechizitele școlare potrivite îi ajută atât pe profesori, cât și pe elevi să nu fie distrași de factorii perturbatori, care inhibă învățarea.
Când copiii nu au propriile instrumente școlare, ei nu pot participa activ la ore și este posibil să nu stea liniștiți. Totodată, ei îi pot deranja și pe colegi, motiv pentru care procesul de învățare este decalat.
5.Îi ajută pe elevi să organizeze eficient toate materialele școlare
Resursele de învățare, cum ar fi lucrările și manualele, trebuie păstrate eficient. Un dosar sau un biblioraft (pentru temele și alte proiecte pe care le au de făcut) permite copiilor să-și țină lucrurile în ordine. De asemenea, materialele școlare pot fi găsite ușor dacă acestea sunt depozitate într-un loc sigur.
Ce rechizite trebuie să cumperi pentru clasa pregătitoare?
Chiar dacă începe clasa pregătitoare sau liceul, majoritatea elevilor vor avea nevoie de câteva elemente de bază pe tot parcursul anului școlar. Rechizitele școlare esențiale pentru clasa pregătitoare includ:
- Caiete clasice (matematică, tip 1 – română);
- Caiete speciale (de exerciții, cu foaie velină, pentru vocabular);
- Caiete standard pentru anumite materii, cum ar fi cel de muzică;
- Mai multe tipuri de creioane (clasice, colorate, cerate);
- Carioci;
- Coperți caiete și cărți;
- Radieră;
- Bloc de desen;
- Acuarele;
- Pensule de diferite dimensiuni;
- Pahar plastic pentru pensule;
- Capsator;
- Perforator;
- Agrafe de birou;
- Suport pentru instrumentele de scris;
- Stilou;
- Rezerve sau cerneală pentru stilou;
- Pic corector pentru cerneală;
- Trusă de geometrie;
- Pixuri;
- Markere;
- Ascuțitoare;
- Radiere;
- Dosare / bibliorafturi;
- Etichete pentru cărți și caiete;
- Ghiozdan;
- Penar;
- Hârtie colorată A4 (culori diferite);
- Adezivi sau lipici;
- Bandă adezivă;
- Orar;
- Foarfece.
Ai în vedere, totuși, și instrucțiunile primite de la învățător pentru a te asigura că respecți toate regulile și cerințele.
Concluzii
Materialele școlare sunt absolut esențiale pentru fiecare elev, iar părinții trebuie să le cumpere pe toate la începutul fiecărui semestru și, de asemenea, ori de câte ori este nevoie. Începerea anului/ semestrului școlar este atât incitantă, cât și copleșitoare pentru copiii de toate vârstele, dar și pentru părinți.