Odată cu sosirea pandemiei, telemunca a devenit omniprezentă. Majoritatea angajatorilor și-au lăsat angajații să lucreze de acasă. Bineînțeles, acolo unde a fost posibil. Pentru unii a fost bine, pentru alții nu.
Găsirea unui sistem care te ajută să rămâi concentrat și motivat în timp ce lucrezi de acasă este deosebit de importantă. În rândurile următoare vei vedea ce este telemunca și cum poți să te organizezi mai bine.
Ce este telemunca?
Dacă faci parte din categoria medicilor, a polițiștilor sau în general din categoria oamenilor din prima linie și nu numai, atunci s-ar putea să nu fii prea familiarizat cu acest termen.
Telemunca se referă la faptul că angajatului îi este permis să lucreze din oricare alt spațiu în afară de sediul angajatorului. Pe scurt, poți munci de unde vrei atât timp cât îți faci treaba la fel de bine.
Cu toate că ideea poate părea atrăgătoare, telemunca poate fi uneori mult mai grea decât munca de la birou.
Argumente Pro pentru telemuncă
- Ai flexibilitatea de a-ți mai lua încă un job pe lângă cel principal.
- Îți poți rezolva diverse treburi prin casă. Asta dacă alegi să lucrezi de acasă și nu din altă parte.
- Nu ai cheltuieli în ceea ce privește combustibilul/ biletele de călătorie pentru a te deplasa la muncă.
Argumente Contra pentru telemuncă
- Nu există o separare fizică între muncă și timp liber.
- Este posibil să ai întreruperi din cauza semnalului sau a aplicațiilor pe care le folosești.
Telemunca. Cum poți să te organizezi mai bin ?
Următoarele sfaturi te vor ajuta să te organizezi mai bine și să îți îmbunătățești productivitatea atunci când lucrezi remote:
Construiește-ți un program de lucru eficient
Creează-ți un program astfel încât să știi când vei începe și termina munca în fiecare zi. Respectarea acestui program de lucru te poate ajuta să-ți organizezi ziua mai bine.
De asemenea, te ajută să ai un echilibru între muncă și timpul personal. Când ai un program bine definit, ar trebui să te concentrezi mai bine pe sarcinile legate de muncă. În afara programului de lucru, ar trebui să dezactivezi notificările de la muncă pentru a te concentra asupra vieții private.
2. Planifică-ți sarcinile
Înainte de a începe munca, planifică-ți sarcinile pentru ziua respectivă. În acest fel, vei fi mai organizat. De asemenea, vei avea și o imagine de ansamblu a ceea ce trebuie să faci în ziua respectivă.
Lasă loc în programul tău pentru lucruri neașteptate, cum ar fi apeluri telefonice, e-mailuri de serviciu sau sarcini mai urgente.
3. Limitează-ți distragerile
Chiar dacă telemunca oferă oamenilor mai multă flexibilitate în ziua lor de muncă, trebuie să fii foarte atent pentru că intervin tot felul de distrageri. Încearcă să le limitezi. Spre exemplu:
- Lasă-ți familia și prietenii deoparte pentru câteva ore. Reamintește-le că trebuie să te concentrezi exclusiv asupra muncii.
- Nu lăsa televizorul pornit.
- Răspunde doar la apelurile venite din partea șefului sau a colegilor de muncă.
4. Creează-ți un spațiu potrivit pentru muncă
Configurează-ți o zonă office reală. Este mai bine decât să lucrezi din pat sau de pe canapea. Alege-ți o masă de birou și un scaun care sunt confortabile.
Pe măsură ce lucrezi, picioarele trebuie să stea drepte pe podea, în timp ce corpul se află într-o poziție verticală. Păstrarea unei posturi drepte te poate ajuta să reduci stresul și durerile de spate.
5. Păstrează-ți biroul ordonat
Menținerea ordinii și curățeniei pe birou biroului poate contribui la starea de bine din timpul lucrului. Găsește un sistem care te ajută să îți păstrezi documentele organizate. Spre exemplu, poți alege un biblioraft, care îți permite să-ți ții documentele la un loc.
6. Separă-ți zona de lucru de spațiile familiale
Separă spațiul de lucru de spațiile familiale pentru a-ți maximiza productivitatea. Munca de acasă nu permite distanțarea fizică de familie. De aceea, este important să faci diferența dintre aceste 2 lucruri primordiale.
7. Acordă prioritate muncii tale
Pe măsură ce începi să îți planifici sarcinile pentru ziua respectivă, ia în considerare care sunt cele mai importante.
Să zicem că ai un proiect care va dura mult timp pentru a-l finaliza. Gândește-te la modul în care îl poți împărți în diferite segmente, astfel încât să te ocupi și de alte proiecte în timpul acela.
Când îți împarți sarcinile, gândește-te la obiectivele pe care le ai de îndeplinit pentru ziua, respectiv săptămână avută în vedere. Acest lucru te poate ajuta să determini modul în care trebuie să îți desfășori activitatea.
8. Organizează-ți computerul
Cel mai indicat ar fi să îți creezi foldere cu diverse denumiri. Astfel, poți selecta fișierele de care ai nevoie mult mai repede.
De asemenea, este foarte indicat să îți organizezi și bara de instrumente a browserului. Îți poți salva la favorite un anumit site ca să-l accesezi cât mai ușor mai târziu.
9. Rezolvă-ți task-urile pe rând
Pentru a lucra cât mai eficient și cât mai organizat, recomandarea noastră este să utilizezi o tablă magnetică. Pe această tablă magnetică, vei avea posibilitatea de a scrie sau de a lipi notes-uri adezive cu task-urile pe care trebuie să le rezolvi în ziua respectivă. Astfel, le ai mereu în față și vei fi mult mai determinat să le îndeplinești.
De asemenea, dacă lucrezi cu cifre sau tabele și vrei să ai o viziune mai clară asupra situației folosind hârtia, îți recomandăm un flipchart. Te vor ajuta extrem de mult mai ales când vine vorba de numere/ calcule.
10. Programează-ți pauzele
Oferă-ți pauze pe tot parcursul zilei pentru a putea continua eficient munca. De asemenea, programează-le înainte să începi munca!
Mulți angajatori oferă personalului cu normă întreagă o pauză de masă și apoi 1-2 pauze suplimentare. În general acestea sunt de câte 15 minute. Folosește-te de aceste pauze pentru:
- a te deconecta;
- a lua o gustare;
- a te plimba prin curte (dacă nu ai curte, încearcă să ieși în fața blocului).
11. Fii activ
Când lucrezi de acasă sau din alte locuri, lipsesc niște lucruri. Mișcarea dintr-un birou într-altul, întâlnirile cu colegii, pur și simplu viața normală care vine cu angajarea într-un birou.
Uneori, munca de acasă te poate face mai leneș și mai predispus la diverse afecțiuni. Pentru a rămâne sănătos atât fizic cât și mental, este esențial să-ți stabilești obiective și să rămâi activ. Așadar, profită de acele pauze și ieși prin curte sau prin fața blocului.
Sugestii și sfaturi pentru telemuncă
Chiar dacă unele zile sunt foarte grele, nu uita să rămâi organizat și strâns legat de spațiul de lucru pe care ți l-ai creat. Adaugă în această rețetă obișnuința și automotivarea. Dacă pui toate aceste piese împreună (și multe alte piese mici), doar atunci vei găsi rețeta succesului.
Nu contează ce lucrezi. Cu siguranță, aceste sfaturi pot fi implementate de toată lumea. Indiferent de jobul pe care îl ai, pentru a fi productiv, este obligatoriu să rămâi concentrat.
Creează-ți o rutină care funcționează pentru tine și află cum să-ți echilibrezi munca cu viața personală, respectiv cum să respecți ritmul de lucru. De asemenea, creează-ți obiceiuri sănătoase care contribuie la reducerea stresului și la menținerea sănătății mintale și fizice.
Imaginează-ți că intri în birou. Această asocierea mentală te poate face mai productiv și nu există niciun motiv pentru care sentimentul ar trebui să se piardă.
Organizează activitatea ca atunci când mergeai la birou. Când lucrezi de acasă, tu decizi cum îți vei desfășura munca.
Prepară-ți mesele cu o seară înainte. Când te afli în propria casă, ești tentat să îți petreci timpul pregătind un mic dejun și un prânz delicios. Nu irosi timp prețios pentru a-ți pregăti mâncarea în ziua de muncă. Gătește cu o seară înainte.
Concluzii
Uneori, organizarea muncii remote devine mai dificilă. Totuși, există numeroase soluții care îți pot facilita munca și îți pot obține o armonie între viața profesională și cea personală.
Oare ce mediu ne permite de fapt să fim mai productivi: biroul de acasă sau biroul de la muncă? Tu ce preferi?