10 metode și tehnici de învățare rapide și eficiente

Lumea se află într-o continuă evoluție, iar discipline și materii noi apar în fiecare an. Cu atât de multe lucruri interesante de învățat și atât de puțin timp la dispoziție, este esențial să folosești cele 10 metode și tehnici de învățare rapide și eficiente.

Din păcate, unele dintre metodele de învățare pe care le-am practicat în școală, liceu sau facultate sunt depășite. Studiile recente demonstrează că majoritatea tehnicilor de învățare folosite de studenți sunt absolut ineficiente.

Așadar, în acest articol vom prezenta 10 metode și tehnici de învățare rapide și eficiente, care funcționează garantat în dobândirea și dezvoltarea abilităților dorite. Este vorba despre:

  1. Testarea practicii: efectuarea testelor practice;
  2. Practică distribuită: răspândirea cunoștințelor învățate;
  3. Practică intercalată: amestecarea diferitelor probleme și materiale într-o singură sesiune de studiu;
  4. Interogație elaborată: generarea unei explicații pentru care un fapt sau un concept este adevărat;
  5. Auto explicație: explicarea modului în care informațiile noi sunt legate de explicația cunoscută sau explicarea pașilor luați în timpul rezolvării problemelor;
  6. Recitire: studierea materialului text din nou după o lectură inițială;
  7. Evidențierea și sublinierea: evidențierea vizuală a unor porțiuni importante de text care trebuie învățate în timpul citirii;
  8. Rezumat: scrierea unui rezumat a ceea ce ai învățat;
  9. Cuvinte cheie mnemonice: folosirea cuvintelor cheie și a imaginilor mentale pentru a realiza asocieri verbale;
  10. Imagini mentale ale textului: încercarea de a forma imagini mentale ale textului în timp ce citești sau asculți.

În continuare vom prezenta ce presupune fiecare dintre aceste metode de învățare, precum și câteva sfaturi despre cum să le integrezi în studiul personal. 

Potrivit cercetătorilor, toate aceste tehnici pot fi folosite cu succes de către cei care doresc să scurteze timpul de studiul în timp ce informațiile însușite vor rămâne în memorie o perioadă îndelungată.

Testarea practicii 

Sursa: Unsplash.com

Această metodă de studiu implică efectuarea unor teste practice. Ideea este ca tu să creezi situații (teste) prin care să încerci să-ți folosești memoria în mod activ. Astfel îți vei aminti informațiile pe care dorești să le înveți. 

 

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Potrivit unor studii, testarea practică este o modalitate eficientă de a memora lucrurile pe care le ai de învățat. Rezultatele arată că studenții care au realizat teste practice au reușit ulterior să-și amintească informațiile mult mai ușor și au obținut o notă mai mare la testul final.

Un studiu ce analizează diferite cercetări științifice privind testarea practică a ajuns la concluzia că această metodă este mult mai eficientă decât majoritatea metodelor de studiu.

Testarea practică poate lua diferite forme, dar cea mai bună este cea în care simulezi mediul de testare prin diverse situații create. Fiind foarte utilă, te învață inclusiv cum să gestionezi mai bine stresul și oboseala.

  • Sfaturi utile

Pe parcursul sesiunilor de studiu, ar trebui să aloci timp pentru a realiza teste practice. Acestea pot include: 

  • ascunderea definițiilor cuvintelor cu mâna dreaptă și încercarea de a ți le aminti,
  • efectuarea testelor practice la sfârșitul fiecărui capitol 
  • chiar simularea unei sesiuni de testare.

Un alt lucru pe care îl poți face este să creezi propriile teste practice. La sfârșitul fiecărei sesiuni de studiu, notează câteva întrebări ce reflectă cel mai bine materialul pe care l-ai studiat. Peste câteva zile sau săptămâni, încearcă să răspunzi la aceste întrebări. 

Uneori, poți găsi online teste practice pentru subiectul pe care îl studiezi. Acestea au rolul de a afla dacă ai înțeles cu adevărat informația învățată.

Practica distribuită

distribuirea pe zile a studiului
Sursa: Unsplash.com

Practica distribuită înseamnă că îl împarți pe mai multe zile (în loc să aduni tot studiul într-o singură zi). De obicei, acest lucru implică sesiuni regulate de studiu. 

Astfel, învățarea se desfășoară pe parcursul mai multor sesiuni în diferite momente (de exemplu, revizuirea unui capitol odată la trei zile).

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Au fost realizate multe cercetări pentru a testa practica distribuită și toate au dovedit eficiența acestei strategii de învățare. 

Ideea este destul de simplă. În loc să “îngrămădești” în memorie toată informația cu o seară înainte de examen, se recomandă să ai perioade de timp regulate și bine stabilite pentru a studia.

Această metodă este extrem de utilă în învățarea sistematică a materiei, fără urme de stres sau oboseală.

  • Sfaturi utile

Poți seta sesiuni regulate de studiu în funcție de subiect. De exemplu, propune-ți să studiezi subiectul A timp de o oră în fiecare luni, miercuri și vineri. În acest fel, vei răspândi sesiunile de studiu de-a lungul unei perioade bine determinate.

Combină strategia distribuită cu alte tipuri de metode de învățare. Totuși, ține cont că aceasta ar trebui să fie baza.

Practica intercalată

studiul unor materii și subiecte diferite
Sursa: Unsplash.com

Practica intercalată presupune răspândirea sesiunilor de studiu pe o anumită perioadă. În plus față de practica distribuită, se recomandă studiul unor materii și subiecte diferite (dar conexe) în aceeași perioadă.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Cercetările științifice au demonstrat că, dacă dorești să înțelegi și să memorezi informații pe o perioadă mai lungă de timp, practica intercalată este o tehnică indicată pentru învățare. Cu toate acestea, metoda are o utilitate moderată. În timp ce pentru anumite materii exacte este excelentă (precum matematica), pentru altele nu este.

Practica intercalată are la bază practica distribuită. Ceea ce diferă este că vei studia mai multe subiecte conexe dintr-un anumit domeniu.

  • Sfaturi utile

În cadrul primelor sesiuni, folosește practica distribuită și concentrează-ți atenția asupra studierii unui singur subiect dintr-un anumit domeniu. Aici accentul se pune pe stăpânirea acestui subiect.

Odată ce ai înțeles bine diferite subiecte, ar trebui să începi practica intercalată. În cadrul fiecărui domeniu de studiu, în loc să te concentrezi pe un singur subiect, poți încorpora mai multe subiecte.

De exemplu, să presupunem că studiezi matematica. Ai stabilit că vei petrece 1 oră în fiecare luni, miercuri și vineri pentru învățarea matematicii. În primele luni, în ora respectivă te vei concentra pe un singur subiect, de exemplu fracțiile. După ce ai înțeles bine fracțiile, poți trece la geometrie ș.a.m.d.

Pe măsură ce îți însușești aceste concepte matematice, vei schimba tactica. În loc să te concentrezi pe un singur subiect, în fiecare luni, miercuri și vineri, vei amesteca fracții, geometrie etc. 

Interogația elaborată

strategia generează explicații
Sursa: Rawpixel.com

Această metodă de învățare se referă la generarea de explicații. Poate fi declanșată pur și simplu întrebând „de ce”. Strategia este foarte eficientă pentru că ajută oamenii să-și amintească lucruri, amplificând totodată capacitatea de a crea legături.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Un lucru important de reținut despre această metodă este că devine mai puternică pe măsură ce cunoștințele anterioare despre subiect sunt aprofundate. 

Altfel spus, cu cât știi mai multe despre subiectul pe care îl studiezi, cu atât această metodă devine mai eficientă. Cheia acestei tehnici este de a pune întrebări, în special întrebarea „de ce” pe tot parcursul studiului.

  • Sfaturi utile

Un alt lucru recomandat este să fii capabil să explici cum ai ales răspunsul respectiv la întrebarea „de ce”. Adesea, mai important decât răspunsul în sine este să poți explica pașii pe care i-ai făcut pentru a ajunge la răspuns și de ce ai ales acești pași.

Auto-explicația

noile informații studiate sunt legate de vechile informații pe care le cunoști deja
Sursa: Freepik.com

Auto-explicația este o metodă de învățare ce presupune explicarea modului în care noile informații studiate sunt legate de vechile informații pe care le cunoști deja.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Evaluarea generală a cercetătorilor este că auto-explicația este o tehnică de învățare cu o utilitate moderată. Deși această strategie îmbunătățește modul de studiu, este nevoie de instruire cu privire la modul de generare a explicațiilor pentru ca tehnica să fie cu adevărat eficientă.

  • Sfaturi utile

Există diferite moduri în care poți implementa această metodă. Un exemplu constă în scrierea de eseuri scurte în care să comentezi materialul studiat. În același timp, trebuie să faci referire la un alt material pe care îl cunoști.

O altă modalitate este de a crea hărți conceptuale, în care desenezi relații între diferite concepte. Acestea pot fi hărți mentale, schițe sau diagrame.

O altă cale de a utiliza auto-explicația este de a crea diferite analogii, adresând mereu întrebarea: în ce fel este acest material este similar cu alte subiecte pe care le știu deja?

Recitirea materialului studiat

recitirea notițelor și a materialelor de studiu
Sursa: Freepik.com

Această tehnică de învățare implică recitirea notițelor și a materialelor de studiu de mai multe ori. De fiecare dată când citești, materialul poate fi înțeles mai bine observând anumite părți pe care, inițial, le-ai trecut cu vederea. Adesea, recitirea te ajută să faci conexiuni noi.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Cercetătorii au demonstrat că recitirea este o metodă de învățare cu o utilitate redusă. Motivul principal se referă la faptul că nu implică procesul de înțelegere în detaliu al materialului studiat. 

Deși recitirea este o strategie aparent eficientă în ceea ce privește economia de timp, recitirea este mult mai puțin eficientă față de alte tehnici.

  • Sfaturi utile

Folosește cu succes această tehnică dacă o utilizezi alături de alte metode de învățare. De exemplu, în timp ce recitești, poți evidenția părțile importante ale textului. După ce termini de recitit, creează un mic rezumat.

Recitirea se poate face după mai multe sesiuni intense de studiu atunci când:

  • dorești să-ți reîmprospătezi memoria;
  • nu dispui de prea mult timp.

Evidențierea și sublinierea

sublinierea informațiilor cheie
Sursa: Freepik.com

Tehnica presupune reliefarea sau sublinierea anumitor părți de text pe care le consideri importante. Metoda este destul de simplă și nu necesită pregătire. Așadar, evidențierea te ajută să îți amintești mai bine textul pe care trebuie să îl memorezi.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

În urma studiilor efectuate, evidențierea și sublinierea sunt considerate tehnici de învățare cu o utilitate redusă. În majoritatea situațiilor, această cale nu îmbunătățește performanțele de studiu. Totuși, se poate dovedi utilă atunci când:

  • persoanele au deja anumite cunoștințe în domeniu;
  • textul este dificil. 

Cu toate acestea, contează enorm modul în care evidențiezi. Pot exista mari diferențe personale atunci când vine vorba de această strategie de învățare. Există oameni care evidențiază doar câteva rânduri și alte persoane care evidențiază mai mult de jumătate din text.

Cercetările au demonstrat că oamenii își amintesc mai multe dacă limitează evidențierea la o propoziție cheie per paragraf.

  • Sfaturi utile

Evidențierea și sublinierea nu ar trebui să fie principala ta metodă de studiu, dar te poate ajuta dacă o încorporezi în strategii de studiu mai ample. De exemplu, evidențierea și sublinierea te pot ajuta să scrii rezumate mai bune.

Rezumatul

scrierea ideilor principale
Sursa: Unsplash.com

Rezumatul este o tehnică de învățare ce presupune scrierea ideilor principale din materialul pe care trebuie să-l studiezi.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Crearea unui rezumat amplifică procesul de memorare deoarece implică atenția și extragerea sensului la un nivel superior. Totuși, această strategie de învățare trebuie practicată constant deoarece efectele sale sunt vizibile în rândul cursanților avansați (studenți, adulți).

  • Sfaturi utile

Cea mai importantă parte a acestei tehnici este de a învăța cum să o realizezi în mod corect. Deși primele tale rezumate s-ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor tale, dacă vei continua să exersezi, acestea vor deveni mult mai bune.

De asemenea, îți recomandăm să folosești rezumatul în felul următor: la sfârșitul fiecărei sesiuni de studiu, petrece un anumit timp scriind un scurt rezumat al informațiilor învățate.

Cuvintele cheie mnemonice

imagini mentale
Sursa: Pixabay.com

Această strategie de învățare implică folosirea cuvintelor cheie și a imaginilor mentale pentru a realiza asocieri verbale. Cuvântul “mnemonic” provine din limba franceză (“mnémonique”), iar semnificația acestuia este “care se referă la memorie”. 

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Dovezile că aceste cuvinte pot îmbunătăți memoria au făcut din aceasta o tehnică relativ populară în rândul studenților. În ciuda rezultatelor impresionante, anumite aspecte ridică semne de întrebare în privința eficienței.

Deși prezintă o promisiune interesantă pentru materiile compatibile cu cuvintele cheie mnemonice, această strategie nu este foarte eficientă din perspectiva timpului necesar pentru instruire și generării de cuvinte cheie. În plus, este posibil ca metoda să nu genereze o învățare durabilă. 

  • Sfaturi utile

Aceasta este o metodă de nișă pe care o poți folosi pentru a-ți aminti anumite cuvinte dificile sau greu de reținut. Nu ar trebui să o folosești drept metodă principală de studiu, dar te poate ajuta în multe cazuri specifice.

Imagini mentale ale textului

presupune crearea imaginilor mentale
Sursa: Freepik.com

Această tehnică implică încercarea activă de a crea imagini mentale ale materialului studiat.

  • Cât de eficientă este această metodă de învățare?

Dezvoltarea imaginilor mentale poate îmbunătăți integrarea informațiilor, iar vizualizarea anumitor noțiuni din text are capacitatea de a amplifica procesul de învățare.

Folosirea imaginilor mentale este o tehnică de studiu mai eficientă față de utilizarea cuvintele cheie mnemonice. Cu toate acestea, beneficiile imaginilor mentale sunt limitate la disciplinele umane (care implică un anumit grad de percepție și de imaginație personală).

  • Sfaturi utile

Aceasta este o altă tehnică de nișă, care te poate ajuta să înțelegi la un nivel superior ceea ce studiezi. Încorporează strategia în diferite etape ale procesului de învățare. De exemplu, când citești un text, încearcă să vizualizezi ceea ce citești.

Vizualizarea este o metodă de studiu pe care Nikola Tesla și Albert Einstein au folosit-o pentru a realiza invențiile ce au schimbat complet lumea.

Concluzii

Când știi cum să studiezi, vei învăța mai multe lucruri în mai puțin timp. Învățarea poate fi considerată o artă. Persoanele care vor stăpâni arta învățării vor continua să evolueze și să prospere. 

Capacitatea de a învăța mereu lucruri noi și de a te adapta vremurilor reprezintă una dintre abilitățile cheie de supraviețuire specifice secolului XXI.

De cele mai multe ori, te poți păcăli cu ușurință practicând învățarea pasivă. Aici intervin cele 10 metode și tehnici de învățare rapide și eficiente, care te vor ajuta să stăpânești materia dorită. Este ideal să combini aceste metode în funcție de subiectul și de disciplina pe care dorești să le aprofundezi. Spor la învățat!

Lasă un răspuns