Ce este tehnica Quilling + 10 modele pentru începători

Când auzi pentru prima dată termenul de quilling, nu prea reușești să îl asociezi cu ceva așa că multă lume nu prea știe despre ce e vorba chiar dacă termenul le-a trecut pe la ureche, poate.

Formă de expresie artistică sau simpla modalitate de decorare a spațiului în care locuim sau a obiectelor pe care le folosim, tehnica quilling presupune rularea, modelarea și lipirea benzilor de hârtie în forme variate, pentru a crea modele decorative. Viu colorată sau, din contră, în tonuri închise, hârtia turtită, ondulată și răsucită poate înfrumuseța o felicitare, un album foto sau chiar o bijuterie handmade.

Se mai numește și tehnica benzii de hârtie. Dacă te gândești că ai nevoie de anumite abilități, ei bine da. Îți trebuie ochi buni, răbdare, imaginație și un oarecare simț estetic.

Care este istoricul acestei tehnici?

Tehnica quilling a apărut cu foarte mult timp în urmă.
Sursa: Vecteezy.com

Originile acestei tehnici se pierd în negura istoriei astfel încât nu se știe foarte clar când și unde a apărut.

Autorii acestei tehnici sunt chinezii din perioada antică, a căror măiestrie artistică nu mai avea nevoie decât de un material deopotrivă rezistent și maleabil. Odată ce rafinarea fibrelor de celuloză a permis obținerea primelor coli de hârtie, în urmă cu mai mult de 2200 de ani, a avut loc și nașterea tehnicii numite astăzi Quilling.

Perioada Renașterii a marcat perfecționarea modelelor, pe care măicuțele din abațiile engleze le realizau pentru a îmbogăți aspectul copertelor cărților religioase. De asemenea, călugărițele și călugării francezi și italieni decorau coperțile cărților folosind tehnica quilling. S-au folosit de marginile aurite ale cărților pentru crearea formelor utilizând acest procedeu. În secolul al XVIII-lea, tinerele doamne din înalta societate își ocupau timpul cu decorarea serviciilor de ceai, a obiectelor de mobilier și cărților cu elemente din hârtie colorată, imitând decorațiunile metalice care împodobeau porțile celor mai impresionante palate ale epocii. 

În sec. al XVIII-lea, s-a răspândit în toată Europa și a început să fie cunoscută și în America.

Astăzi, quilling-ul este un hobby la îndemâna oricui, mai ales a celor care au rezerve nelimitate de răbdare și creativitate.

Ce materiale îți sunt necesare pentru Quilling?

Quiling-ul este o formă de artă nu foarte costisitoare.
Sursa: Freepik.com

Vestea bună este că acest hobby nu este deloc costisitor, iar dacă ești începător, costul materialelor este modic. 

Lista scurtă de materiale necesare include benzi de hârtie colorată, adeziv și un instrument pentru rulat.

Benzile de hârtie le poți tăia chiar tu cu ajutorul unei rigle sau al unui cutter, iar unealta cu care rulezi hârtia poate fi o scobitoare, un creion, un bețișor de bambus sau un instrument special de rulare. O altă variantă de a făuri instrumentul de răsucire este dintr-un creion cerat, în vârful caruia înfigi un ac mare de cusut cu capătul tăiat.

Dacă vrei să achiziționezi totul de la un magazin specializat, “lista de cumpărături” include următoarele:

 • hârtie de quilling colorată cu lățime de 3 sau 5 mm;
 • adeziv;
 • unealtă de quilling cu ac;
 • șablon pentru quilling;
 • pensetă;
 • pieptene;
 • aparat pentru ondulat hârtia (este adresat, în mod special, celor cu experiență);
 • șablon pentru forme 3D (pentru cei cu experiență în acest domeniu).

Materiale și instrumente de bază

Hârtia de quilling

În comerț vei găsi, de regulă, seturi de culori cu cel puțin 10 nuanțe distincte, cu lungime de 30 cm și 3 sau 5 mm lățime (potrivite pentru începători).

Adezivul 

În principiu, orice adeziv este bun. Dacă vrei să-ți fie mai ușor se recomandă alegerea un gel transparent pentru că nu lasă urme, comparativ cu clasicul aracet. Și este util să ai un flacon cu aplicator, căci în felul acesta vei putea să dozezi adezivul, iar lucrarea va arăta mult mai îngrijit.

Unealta de răsucire cu ac

Cu ajutorul acestui instrument, poți răsuci benzile de hârtie. Fixează un capăt al benzii de hârtie în fanta bețișorului de răsucire, apoi rulează. Bețișoarele quilling prevăzute cu fantă sunt în diferite dimensiuni, de la 6 mm până la 20 mm, așa că trebuie să alegi instrumentul în funcție de lățimea benzii de hârtie. 

Există și bețișoare de răsucire cu capete mai largi. Cu acestea se pot răsuci simultan mai multe benzi de hârtie. Bețișorul de răsucire există și în varianta electrică, facilitând și accelerând răsucirea benzii de hârtie. Se recomandă, în primul rând, celor care și-au însușit tehnica răsucirii în mod clasic.

Șablonul de cerc Quilling

Cu ajutorul șablonului quilling, se pot realiza forme de cerc de diferite dimensiuni. Banda de hârtie (deja răsucită cu bețișorul de quilling) se potrivește în șablonul de cerc selectat și apoi se eliberează. În felul acesta, te asiguri că vei realiza forme de bază în dimensiuni identice pentru creațiile de quilling.

Penseta

Penseta te ajută în mânuirea mai ușoară a benzilor de hârtie și este un instrument auxiliar folositor și la alinierea formelor de bază.

Pieptănul Quilling

Te ajută să realizezi frunzele și petalele. Pentru obținerea formei dorite, banda de hârtie se trece printre dinții pieptenului.

Ondulatorul pentru hârtie

Cu ajutorul instrumentului de ondulare, poți rula benzi de hârtie în două mărimi diferite pentru a fi încrețite. Utilizarea sa este simplă: inserezi banda de hârtie în instrument, după care o rulezi cu ajutorul manivelei.

Șabloane pentru forme 3D

Șabloanele de acest tip sunt utilizate pentru a crea forme quilling în 3D. Astfel, se pot crea diferite figuri pentru o anumită configurație. Pentru realizarea acestor forme, se răsucește banda de hârtie cu o mărime dată (șablon de cerc strâns fix), iar cu ajutorul formelor reliefate se creează formele de semicerc sau con. 

Se recomandă să se pornească de la o reliefare mai mică către o reliefare mai mare. În final, întotdeauna, se aplică adeziv în interiorul formelor reliefate. 

Materiale și instrumente auxiliare

Mai sunt de menționat câteva materiale auxiliare, dar care nu sunt neapărat necesare pentru începători ci mai degrabă pe parcurs:

Trasorul

Cu acesta se pot modela foarte ușor curbura și înclinarea benzilor de hârtie. Pentru aceasta, prinde banda de hârtie de trasor și trage curbura pe toată lungimea.

Embosor

Este un instrument deosebit de util pentru conturare în tehnica quilling. Capătul prevăzut cu un bulb sferic ajută atât la modelare, cât și la o poziționare precisă.

Instrument de formatare

Acesta este utilizat pentru a crea modele în forme și dimensiuni diferite, care se pot combina foarte bine între ele sau cu formele de bază.

Instrument cerc Quilling

Poți înfășura uniform, cu ajutorul instrumentului cerc, mai multe benzi de hârtie, fiind ideal pentru începători. Atenție ca bețișorul de răsucire selectat să fie compatibil cu acest instrument.

Set mini-clești

Mini-cleștile se folosesc pentru a tăia firul de sârmă de susținere al florilor 3D, dar și pentru formatarea și realizarea bijuteriilor.

Ac de gămălie

Acele de gămălie ajută la fixarea formelor de bază pentru ca în timpul compoziției și a lipirii să fie fixe.

Instrument și foarfecă pentru franjurare

Poți realiza flori franjurate din benzile de hârtie mai late. De exemplu, alegi o bandă de hârtie cu lățimea de 10 mm și o tai până la mijloc, franjurând uniform pe partea laterală.

Placă șablon Quilling din material plastic

Folosind metoda de lucru cu ace de fixare și placă de plută, poți atrage și copiii în această activitate creativă. Dezvoltă excelent îndemânarea. Se fixează benzile de hârtie în unghiurile definite anterior, iar la final fixezi cu adeziv capătul benzii de hârtie.

Placa din plută Quilling cu hârtie șablon

Pe șablonul de hârtie divizat în diferite unghiuri, se pot asambla decorațiile prin fixarea lor cu ace de gămălie. În felul acesta se pot poziționa ușor în placa de plută. Nu uita: împachetează în celofan placa de plută împreună cu șablonul, astfel încât creația finală să se poată dezlipi mai ușor.

Ce tehnică poți aborda și ce modele poți realiza?

Tehnici de quilling
Sursa: Unsplash.com

Răsucirea benzilor de hârtie se realizează astfel: capătul fâșiei se introduce în crestătura uneltei, apoi prin rotirea bețisorului se răsucește și fâșia de hârtie. Pe măsură ce te apropii de capătul benzii, pune o mică cantitate de adeziv la capătul hârtiei și rotește pentru a finaliza. Spirala de hârtie obținută se introduce în cercul corespunzător al șablonului și se lasă să se desfacă, să se decontracteze. Se lipește capătul fâșiei de hârtie pentru a păstra forma circulară. Aceasta este forma de bază din care se pot modela toate celelalte elemente.

Cercurile simple sunt primele pe care le înveți deoarece ele reprezintă baza pentru cele mai multe forme pe care le vei crea. Apoi poți trece la flori, bufnițe, fluturi sau îngerași.

Pentru asamblarea modelelor, elementele se lipesc unele de altele cu adeziv. Pentru un design mai complex se poate folosi un desen, iar elementele se pot fixa cu ace pe placa de plută.

Ce trebuie să ai în vedere?

Dacă vrei să te apuci de quilling, este ușor să te documentezi și să înveți pentru că există multe bloguri și filmulețe pe Youtube. Acestea te învață pas cu pas:

 • de unde să începi;
 • ce ai de făcut;
 • ce materiale îți sunt necesare;
 • care sunt modelele din care te poți inspira.

10 modele pentru începători

Benzile de hârtie se răsucesc cu ajutorul bețișorului quilling, iar formele astfel obținute se folosesc apoi pentru realizarea diferitelor modele. Iată care sunt modelele de bază:

Forma de cerc strâns

Așază capătul benzii de hârtie în fanta bețișorului de răsucire și rulează până la terminarea benzii. După scoaterea de pe bețișor, capătul benzii de hârtie se fixează cu adeziv.

Forma de cerc lejer

Răsucește banda de hârtie cu ajutorul bețișorului. După îndepărtarea de pe bețișor, trebuie să o introduci într-un șablon de cerc. Aici se lasă să se decontracteze, iar în final trebuie fixat capătul cu adeziv.

Forma de lacrimă

Primul pas este realizarea unei forme de cerc lejere. Trage mijlocul cercului spre un capăt, iar capătul opus se comprimă între degetul mare și cel arătător (se recomandă fixarea cu adeziv). 

Dacă vrei să realizezi o lacrimă curbată, după realizarea unei lacrimi simple, tot ce trebuie să faci este să-i curbezi vârful.

Forma de frunză

Începe prin a realiza o formă de cerc lejeră, apoi comprimă cele două capete în punctele opuse.

Frunza sub forma literei ”S”

După realizarea formei de frunză, vârfurile se vor îndoi în ”S”.

Forma de pătrat

După realizarea cercului, acesta se comprimă la două capete opuse pentru a obține o formă de frunză. Forma rezultată se va comprima la cele două capete opuse, realizând forma de pătrat.

Forma de dreptunghi

Se realizează identic cu forma de pătrat, acordând atenție proporțiilor.

Forma de romb

Forma se realizează în mod similar cu pătratul și, în acest caz, fii atent(ă) la proporții.

Forma de triunghi

După ce ai făcut un cerc, comprimă-l într-un punct, lipește-l, astfel creând un vârf al triunghiului. Trecii la următoarele 2 vârfuri.

Forma de semisferă

Se face din forma de cerc lejer, comprimând la cele două capete opuse. Unul dintre capete se va îndrepta, celălalt rămânând sferic.

Trucuri 

sfaturi pentru quilling
Sursa: Freepik.com

Reușita în materie de quilling depinde, în primul rând, de talentul pe care îl ai, dar și de câtă migală poți pune în slujba acestei pasiuni. Iată câteva sfaturi utile:

  • folosește o hârtie ușoară, considerabil mai maleabilă;
  • utilizează un fundal colorat, de preferință într-o nuanță complementară modelului principal;
  • alege să tai benzile de hârtie cu un clește de tăiat pentru muchii drepte;
  • suprapune 2 benzi, la modelele complexe, pentru mai multă rezistență;
  • pentru quilling, cea mai potrivită este hârtia colorată sau transparentă de 130g/m2. Hârtiile mai groase se răsucesc mai greu și se rup mai ușor.
  • resturile de adeziv se înlătură cel mai simplu cu penseta. Dacă totuși nu merge să le îndepărtezi  le poți colora cu carioca de culoarea corespunzătoare.
  • dacă te întrebi în cât timp deprinzi practica, ei bine după aproximativ 2 ore de rulat hârtia poți spune că ți-ai format îndemânarea. Nu este deloc mult pentru un hobby care poate dura o viață întreagă.
  • ca să nu te doară mâna în timp ce faci quilling, ține unealta într-un mod relaxat și din când în când scutură degetele.

Lasă un răspuns