Tabla interactiva – Ce avantaje oferă în contextul actual

Unul dintre produsele ce au câștigat popularitate în România în ultimii ani este tabla interactiva. Aceasta a devenit un instrument ideal atât în activitățile școlare, cât și în cele de business. 

Sunt ideale pentru elevii, dar și pentru angajați deoarece reușesc să asimileze mult mai eficient informațiile și să-și desfășoare activitatea de acasă, în cadrul școlii online sau în cazul telemuncii.

Indiferent din ce „tabără” faci parte, este important să cunoști avantajele utilizării unei table interactive. Acest lucru te va ajuta să te decizi dacă merită sau nu să o incluzi pe lista de achiziții.

Ce este o tabla interactiva și cum funcționează?

Tabla interactiva este un instrument modern dotat cu senzori, ce funcționează similar cu o tabletă.  Informațiile se afișează printr-un proiector. Tablele au diverse dimensiuni, de regulă, având diagonale între 55 și 106 inch.Un astfel de produs folosește noile tehnologii de pe piața de profil. Astfel tabla interactiva reprezintă nu numai prezentul, ci și viitorul în ceea ce înseamnă educație sau muncă. Imaginează-ți cât de ușor și de eficient se poate lucra prin intermediul ei cu copiii de la grădiniță sau cu cei care au diverse dizabilități. 

Având în vedere că există posibilitatea de interacțiune directă cu imaginile afișate, la fel cum se întâmplă și în cazul tabletei electronice sau al ecranelor cu touch, acest lucru facilitează procesul de învățare.

Avantajele unei table interactive în ziua de azi

tabla interactiva
Sursa: Freepik.com

Alegerea unei table interactive reprezintă, așadar, pasul următor în ceea ce privește procesul educațional. Tablele albe clasice devin ușor-ușor depășite de nevoile și de solicitările noii generații. 

Unele modele de table interactive facilitează lucrul simultan, acest lucru nefiind posibil nici măcar în cazul tabletelor. Iată câteva dintre cele mai importante avantaje ale unei table interactive:

Facilitează și îmbunătățește învățarea la orice vârstă 

Scopul principal al acestei table interactive este de a facilita și a îmbunătăți înțelegerea anumitor concepte. Copiii de vârstă preșcolară, care de acum se familiarizează cu noțiunile esențiale din viața de zi cu zi (culori, forme, fructe, animale etc.) sunt ajutați prin intermediul unei table interactive să asimileze mai ușor tot ceea ce li se prezintă. 

Datorită faptului că informațiile sunt reprezentate vizual, ele se fixează mult mai rapid și mai ușor în creierul lor. Și în cazul adulților acest instrument este perfect pentru înțelegerea unor informații sau  prezentarea planurilor, a campanii sau bilanțuri.

Un artificiu eficient pentru îmbunătățirea interacțiunii

Este cunoscut faptul că micuții sunt atrași de instrumentele interactive și au tendința să se implice mai mult la lecție datorită acestora. Ei bine, același lucru se întâmplă și în cazul angajaților. 

Conferințele video unidirecționale, în care sunt expuse prezentări PowerPoint ce nu îndeamnă la feedback și interacțiune, nu sunt atât de atractive și de interesante cum sunt cele prin intermediul tablelor interactive. Acestea le stimulează pe participanți să participe într-un mod activ, accesând informații, partajându-le, salvându-le sau editând anumite fișiere.

Suport pentru workshop-uri și tutoriale 

În cazul firmelor, o tabla interactiva este utilă, pentru că, prin intermediul ei poți susține workshop-uri interactive, atât pentru angajați, cât și pentru clienți sau parteneri. Majoritatea modelelor de pe piață au software în limba română, permițând și integrare totală cu sistemele de operare, precum Windows. Acest lucru înseamnă că vei putea accesa tabla în același mod în care utilizezi laptopul sau calculatorul.

Se conectează cu dispozitivele mobile

Utilizarea unei table interactive nu se limitează însă doar la conferințele video sau la integrarea cu calculatoarele. Se pot conecta la ele și dispozitivele inteligente (telefoane, tablete) Android și iOS. Acest lucru  va contribui la o interconectivitate sporită și la posibilități și mai multe de partajare a informațiilor.

Se pot folosi și ca un whiteboard clasic

Tablele interactive pot fi folosite și de persoanele care preferă instrumentele clasice, nu foarte performante. Unele modele se pot utiliza în regim „whiteboard”, adică prezintă o suprafață pe care se poate scrie ca pe un whiteboard obișnuit, după care să fie șterse cu buretele. Cei care doresc pot, de asemenea, să prindă de suprafața tablei materiale didactice diverse: foi, obiecte etc.

Colaborarea la distanță este mai eficientă

Dacă a fi să sintetizăm toate avantajele am putea spune că o tabla interactiva este un instrument perfect pentru munca și școala online, tocmai pentru că elimină distanța dintre participanți și-i ajută să:

  • se implice și să colaboreze în activitățile școlare;
  • rețină mai ușor informațiile sau conceptele prezentate.

Modele de table interactive

Se regăsesc diverse modele de table interactive. Pentru a o alege pe cea potrivită trebuie să te gândești în primul rând la utilitatea ei, pentru că în acest fel vei știi dacă te poți îndrepta către o tablă mai simplă sau către una cu opțiuni suplimentare. 

Spre exemplu, o tablă Visual Genius este ideală pentru acele ore de curs moderne. Se poate conecta cu Zoom, Microsoft Teams, Skype sau Google meet, dar și cu aplicațiile de videoconferință ce vizează interacțiunea multiplă. Tabla acceptă diverse moduri de scriere: deget, marker pointer, marker pe bază de apă etc. Dispune de un soft disponibil în limba română și permite conexiunea USB Plug-and-Play.

Un alt model de foarte bună calitate este și Tabla interactivă EVOBOARD, care permite și ea învățarea de la distanță, atât de necesară în vremurile pe care le traversăm. Permite conectarea prin Google Classroom, Cisco Webex, Zoom și multe alte platforme de învățare sau aplicații de învățământ la distanță. Ea oferă posibilitatea tuturor participanților să contribuie la conținutul lecției. Totodată, îi ajută să comunice eficient și să se bucure de un curs apropiat de cel din sala de clasă propriu-zisă.

În concluzie, în ziua de astăzi, când oamenii sunt nevoiți să se adapteze la învățarea sau munca de la distanță, tabelele interactive sunt un ajutor important, care-i stimulează să participe într-un mod activ la lecție, ședință sau conferință.   

Astfel, dacă ești în căutarea unei table interactive și alte accesorii de birotică și papetărie, Absolut Office îți pune la dispoziție numeroase soluții pentru derularea eficientă a activităților tale.

Lasă un răspuns